A kínaiak mindent hamisítanak, a tojást is!
A hamis sportcipőkön, műszaki berendezéseken, sőt gyógyszerek hallatán talán
már senki sem kapja fel a fejét, főleg ha kínai termékről van szó. De hogy már
tojásból is az eredetihez megtévesztésig hasonlót tudjanak előállítani, az
azért már tényleg félelmetes!
Nemrégiben tartottak razziát Dél-Kína legjelentősebb
kereskedelmi-idegenforgalmi városában, a tízmilliós Guangzhouban (Kanton),
melynek során jelentős mennyiségű hamis tojást talált a hatóság.
Nagykereskedelmi áruk 0,15 jüan volt, ami valamivel több, mint 4 forintnak
felel meg, vagyis fele annyinak, mint amennyibe Kínában az igazi tojás
kerül.
A gátlástalan vállalkozók, akik a hamis tojásokat árulják, 150 dollárért még
3 napos kurzust is tartanak az érdeklődőknek, ahol bemutatják, hogy készül a
mesterséges tojás.
Az egyik hongkongi magazin, az East Week újságírója részt vett egy ilyen
tanfolyamon, így kiderült, hogy mit tartalmaz, és milyen módszerrel állítják
elő a hamis élelmiszert.
A fehérjéhez többek között zselatint, egy ismeretlen eredetű fehér port,
benzoesavat (tartósítószernek használják), de még timsót is használnak, amit
egyébként ipari célokra szoktak használni.
A sárgájához egy citromsárga színezőanyagot kevernek össze egy folyékony
anyaggal, amit aztán egy kerek műanyag formába öntenek, amit aztán egy
úgynevezett "varázsvízzel" vegyítenek, ami kálcium-kloridot tartalmaz, ami
elősegíti a gyors megszilárdulást.
Persze a tojáshéjról sem feledkeztek meg: azt egy parafinból készült waxból
készítik és öntik rá a megszilárdult tojásra, majd hagyják megszáradni.
Az eredmény megtévesztésig hasonlít az igazi tojásra, bár a fehérjében néha
előfordulnak levegőbuborékok, de akik kóstolták, azt állítják, hogy ízre sem
igazán lehet megkülönböztetni az eredetitől.
Persze szakértők óva intenek mindenkit attól, hogy fogyasszon a
készítményből, hiszen a timsó például akár demenciát is okozhat.
A.V. komment:
A múltkor a teszkóban láttam olyan tojást, amire az volt ráírva, hogy a
származási hely Kína. No, nem mintha megfordult volna a fejemben, hogy
vegyek, akár magyart is - csak olyan tojást veszek, amelynél ismerem a
madarat, aki kipottyantotta. De a cikk olvasásakor elgondolkodtam, hogy
lehet, hogy szintetikus tojás volt??? Hová lesz a világ, hogy még a tojást
is hamisítják??? Bár amilyen mértékben agyontápozzuk szegény tyúkokat, nem
csoda, hogy "meddők", és kisebb a tojáshozam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése